“Náš Jožko” oslavuje 60-ku

Jozef Konečný (nar. 2.12.1953)

Všetci ho dobre poznáme ako skvelého, čestného a veselého človeka, ktorý vždy dobre poradí, povzbudí. Človeka, ktorý má múdre a dobré myšlienky, názory. Je to náš spoločný “GYMNASTICKÝ OTEC”, bez ktorého by vrcholová gymnastika v Bratislava už dávno neexistovala. Pre tých mladších, ktorí sa nemôžu pamätať na jeho perfektné gymnastické a trénerské výkony:

Jožko je bratislavský rodák, začínal s gymnastikou u trénera Ladislava Kornoša na Základnej škole Teplická, kde získal gymnastické základy. Neskôr spolupracoval s trénerom Stanislavom Fialom, v gymnastickej kariére mu tiež pomohli aj skúsenosti od Ruských trénerov (najviac Jevgenij Sirkin) počas jeho sústredení a pobytov v zahraničí. Jeho najväčším športovým úspechom bola strieborná medaila na Majstrovstvách Európy v Essene v roku 1979 (preskok), bol absolútnym Majstrom ČSSR, dlhé roky bol stabilným členom reprezentácie ČSSR, úspešne pretekal na OH 1980 v Moskve, zúčastnil sa niekoľkých MS a ME.

Po MS v Moskve v roku 1981 ukončil svoju úspešnú gymnastickú kariéru. Po absolvovaní trénerského štúdia na FTVŠ UK v Bratislave sa začal venovať mladým gymnastickým nádejam v gymnastickom klube Slávia UK Bratislava (v klube je vedúcou osobnosťou dodnes), ako tréner pracoval v Stredisku vrcholového športu, pomáhal reprezentantkám v Nymburku v príprave na MS 1983, od roku 1985 pomáha študentom, gymnastom a gymnastkám Športového gymnázia v Bratislave. Jeho rukami prešlo a stále prechádzajú takmer všetci reprezentanti SR v športovej gymnastike. Jeho veľkým trénerským úspechom boli Majstrovstvá Sveta v roku 1991 v Indianapolis, kde si vybojovali účasť na OH v Barcelone 1992 jeho obaja zverenci M. Modlitba a A. Bugár. Je jeden z dvoch trénerov na Svete, ktorý naučil svojho zverenca na prostných “TROJITÉ SALTO” (Marian Kováč). Neustále je pri zrode všetkých úspechov, ktoré gymnasti a gymnastky z TJ Slávia UK Bratislava, no aj z iných Slovenských klubov, ktorí prišli trénovať do BA dosahovali a stále dosahujú.

A ako hovoria múdri tréneri, najväčším trénerským úspechom je, vychovať si zo svojich zverencov trénerov, ktorí pokračujú v jeho šľapajach. A to sa nášmu “JOŽIBÁČIMU” podarilo. Denne pracuje spoločne v kolektíve s trénermi, ktorý vytvoril a často sa za ním všetci jeho zverenci a zverenkyne vracajú do gymnastickej haly.

Milý náš JOŽIBÁČI, k tvojmu životnému jubileu Ti prajeme veľa zdravia, šťastia, pohody a ešte veľa - veľa elánu a síl do ďalších rokov!

Gymnasti, gymnastky, tréneri, priatelia  široko - ďaleko

Napísali v denníku Šport, autor G. Bogdányi:  dennik-sport-2122013.pdf



Komentovať článok