Věra Čáslavská, najúspešnejšia československá športovkyňa všetkých čias

Krásne stretnutie Věri Čáslavskej so spolucvičenkou z družstva Marikou Krajčírovou Némethovou, gymnastkami, gymnastami a trénermi skôr či neskôr narodených, nekonečné množstvo spomienok, vyrozprávaných príhod, výborná atmosféra, dobré počasie - to sprevádzalo Slovenskú premiéru dokumentu “Věra 68″, ktorý bol odvysielaný dňa 21. augusta 2013 na Magio pláži v Bratislave.

Věra Čáslavská spoločne s režisérkou Olgou Sommerovou sa podieľali na Najlepšom dokumente festivalu českých filmov Finále Plzeň 2013.
Skvelý dokument je o vzletoch a pádoch športovej legendy, ktorej do života zásadne zasiahol 21. august 1968.
Životný príbeh českej gymnastky Věry Čáslavskej, najslávnejšej československej športovkyne všetkých čias.

Věra je držiteľka 140 medailí, 11 olympijských a 22 zlatých medailí z majstrovstiev Európy a sveta. Po strhujúcom víťazstve na olympiáde v Mexiku v roku 1968 bola vyhlásená za druhú najpopulárnejšiu ženu planéty, hneď po Jacqueline Kennedyovej. V tom istom roku podpísala manifest Dvetisíc slov, nikdy svoj podpis neodvolala a 21.august 1968 zásadne zmenil jej život.
Režisérka Olga Sommerová v dokumente “Věra 68″ zachytáva profesionálnu kariéru aj súkromný život tejto najúspešnejšej československej športovkyne všetkých čias. Osud Věry Čáslavskej je zároveň zrkadlom československej histórie a jedinečným fenoménom v histórii českého, i slovenského národa.

Režisérka Olga Sommerová o Věre Čáslavskej:
„Na Věre ma vždy fascinovalo vlastenectvo, ktoré je už dnes žiaľ len omieľaným pojmom. Vďaka nemu bojovala ako levica, a dala na frak sovietskym gymnastkám na mexickej olympiáde po okupácii Československa sovietskymi vojskami.
Počas života ju zahŕňali mnohými poctami, nikdy sa však neuvelebila v pozícii oslavovanej hrdinky. Všetko si v živote musela oddrieť. Nikdy svoje postavenie nevyužívala, aby získala výhody.“

Krásny dokument, ktorý sa určite oplatí vidieť !

Foto: L. Souček, Marika Krajčírová-Nemethova



Komentovať článok